Hopp til innhold Hopp til hoved meny Gå til Søk Hopp til kontaktinformasjon
Du bruker en utdatert versjon av Internet Explorer. Noen funkjsoner fungerer kanskje ikke som de skal. Vennligst oppgrader for en raskere og bedre opplevelse.

Sporveien består av forskjellige virksomheter

Dette er brødsmuler for å hjelpe deg å navigere


Allerede i 1868 planla ingeniør Jens Theodor Paludan Vogt å etablere sporveisdrift i datidens Kristiania, men avslaget fra Kommunestyret ble begrunnet med at sporveistraseén ville gå igjennom gater som var så smale at hestesporvognene ville hindre alminnelig ferdsel.


Kaptein H. Muller søkte omtrent samtidig om konsesjon for dampsporvei, men også han fikk avslag. Begrunnelsen denne gangen var at gatene i Kristiania var for bratte for damptrikker. 

Diskusjonen om sporvei i hovedstaden ble likevel ikke lagt død. Innlegg og artikler i avisene viste at folk var både for og imot. Likevel ble presset mot myndighetene til slutt så stort at de valgte å gi etter, og i 1874 og ble det gitt tillatelse til å legge linje mellom Homansbyen, Pilestredet, Rosenkrantzgate og Vestbanen, med en sidelinje gjennom Karl Johansgate og over Stortorvet, Storgata, Brugata til Tidemannshaugen i Grønlandsleiret

Den 2. oktober 1874 ble Christiania Sporveisselskab stiftet av Jens Theodor Paludan Vogt og litt over ett år senere – 6. oktober 1875 – ble sporveisdriften igangsatt i hovedstaden med hestesporvogn.
Grunnlegger: Jens Theodor Paludan Vogt

 


Dette var slutt av innholdet. Footeren starter